Vaniljglass i två akter

Genom att göra glassen på ett lite modifierat sätt andra gången kan man använda en vaniljstång två gånger.

Akt ett


Ingredienser

4 st ägg
3 dl grädde
1 dl siktat florsocker
1 st vaniljstång

Gör så här

 1. Dela vaniljstången på längden i lite strösocker och skrapa ur fröna.
 2. Lägg tillbaka den delade vaniljstången i glasburken den kom i och fyll upp burken med strösocker. Tillslut och ställ undan burken till nästa gång du vill göra glass. Under tiden tar sockret åt sig vaniljarom.
 3. Dela äggen i vitor och gulor med stor omsorg. Vispa det siktade florsockret tillsammans med gulorna till fluffigt vitt. Blanda sedan ner vaniljfröna och sockret.
 4. Vispa vitorna till ett fast skum, det ska gå att vända bunken upp och ner utan att de rinner ut.
 5. Grädden vispas fast och fin i en egen bunke. Därefter vänds den ner i äggulesmeten och sist går allt ner i äggvitorna genom att vändas ner med hjälp av en slickepott.
 6. Häll i glassmaskin eller i form i frysen. Rör i det senare fallet i glassen med jämna mellanrum tills den har frusit.


Akt två


Ingredienser

4 st ägg
3 dl grädde
1,5 dl mjölk
0,5 dl siktat florsocker
den sparade vaniljstången med strösocker från akt ett

Gör så här

 1. Blanda mjölken med den sparade vaniljstången med strösocker i en kastrull. Låt sjuda försiktigt under omrörning i ca 15 minuter eller tills blandningen börjar tjockna. Låt svalna till rumstemperatur, gärna i vattenbad.
 2. Dela äggen i vitor och gulor med stor omsorg. Vispa det siktade florsockret tillsammans med gulorna till fluffigt vitt. Rör sedan ner den avsvalnade mjölkblandningen.
 3. Vispa vitorna till ett fast skum, det ska gå att vända bunken upp och ner utan att de rinner ut.
 4. Grädden vispas fast och fin i en egen bunke. Därefter vänds den ner i äggulesmeten och sist går allt ner i äggvitorna genom att vändas ner med hjälp av en slickepott.
 5. Häll i glassmaskin eller i form i frysen. Räkna med ganska lång tid i glassmaskinen. Rör i det senare fallet i glassen med jämna mellanrum tills den har frusit.